Laborator la TIC(Tehnologii Informationale si Comunicationale in invatamint)

среда, 5 мая 2010 г.

Alcanii

CLASIFICARI SI NOMENCLATURI
Consecintele proprietatii unice a carbonului se manifesta in cea mai simpla clasa de substante organice, hidrocarburile.
A Alcanii
Copmusul-parinte al acestei familii este metanul, CH4. Urmatorii membri ai familiri sunt etanul (C2H6), propanul (C3H8) si butanul (C4H10), asa ca formula generala pentru fiecare membrual familiei este CnH2n+2.Pentru compusi care contin mai mult de 4 atomi, sunt utilizate prefixe grecesti cu sufixul - ane la numele compusilor (pentan, hexan, octan, s.a.m.d).
Numele de pentan, butan, etc totusi nu sugereaza singure structura moleculara. De exemplu, din formula moleculara C4H10 se pot intelege doua formule structurale diferite.Compusii cu aceeasi formule moleculare, dar formule structurale diferite sunt numiti izomeri.In cazul butanului, nume comune de izomeri sunt n-butan si izobutan.Ureea si cianura de amoniu sunt si ei izomeri: sunt izomeri structurali ai formulei moleculare CH4 N2O.

Formula C8H18 are 18 izomeri si C20H42 are366319 izomeri teoretici.Uniunea Internationala a Chimiei Pure si Aplicate (IUPAC) a cazut de acord in 1890 la un sistem de nomenclatura si l-a revizuit ca sa incorporeze noi descoperiri.
In sistemul de nomenclatura IUPAC cel mai lung lant de carbon este numarat pentru a da lanturilor laterale cea mai mica suma. Cele 3 lanturi laterale din fig. 4 sunt atomii de carbon 2,2 si 4; daca lantul ar fi numarat in directia opusa, lanturile laterale ar fi 2,4 si 4. Atunci, numele de trimetilpentan ar fi corect, pt ce din el rezulta cea mai mica suma.

Alta familie de hidrocarburi, ciclanii, au un inel sau o structura ciclica; cel mai mic inel contine 3 atomi de carboni.Ciclanii au formula chimica generala CnH2n.

Комментариев нет:

Отправить комментарий