Laborator la TIC(Tehnologii Informationale si Comunicationale in invatamint)

среда, 5 мая 2010 г.

Mişcări neciclice

În unele părţi ale circuitului natural, apa antrenează anumite substanţe care însă nu iau parte la întreg ciclul.
Precipitaţiile care ajung pe suprafaţa solului conţin anumite sustanţe gazoase sau solide dizolvate. Apa care se infiltrează şi trece prin zona nesaturată în apă a solului, antrenează bioxidul de carbon din aerul care există între particulele solide ale solului şi astfel îşi sporeşte aciditatea. Această apă acidă intră în contact cu particulele de sol sau cu roca mamă şi dizolvă anumite substanţe minerale. Dacă solul are condiţii bune de drenaj, apa subterană poate conţine o cantitate importantă de substanţe solide dizolvate, care în cele din urmă ajung în mare.
În unele regiuni ale uscatului, sistemul de scurgere se termină într-o mare interioară sau într-o depresiune, în loc de a fi legate de oceanul planetar. Asemenea regiuni se numesc zone sau bazine endoreice. În asemenea cazuri, nivelul mării interioare va menţine echilibrul hidrologic, astfel încât afluxul de apă din scurgerea de pe uscat şi din precipitaţii pe suprafaţa mării interioare să fie egal cu pierderile prin evaporaţie.
Deoarece apa evaporată nu conţine materiale solide dizolvate, conţinutul în săruri al mărilor interioare şi cel al oceanului planetar creşte în mod continuu.
Aflorimente de sare
Exisă situaţii în care apa subterană are o mişcare ascendentă, prin capilaritate. În asemenea cazuri, ea va antrena şi diferitele săruri dizolvate. Odată ajunsă la suprafaţa solului, apa se va evapora, dar sărurile aduse de apă se vor depune la suprafaţa solului ducând progresiv la o acumulare de săruri. Terenurile pe care se produc asemenea acumulări de sare se numesc terenuri sărăturate sau sărături. [8]
Modificarea ciclului apei
Circuitul natural al apei este afectat de anumite procese geologice. El nu a fost identic cu cel din diferite ere geologice. Modificările geologice ale circuitului apei se produc relativ lent.
Acţiuni antropogene de diferite genuri, cum ar fi emisia de gaze în atmosferă, despăduririle, extragerile de apă din cursuri de apă sau strate subterane şi altele pot însă influenţa circuitul apei atât la scară locală cât şi la scară planetară. Disciplina care se ocupă cu studiul influenţei activităţilor umane asupra ciclului natural al apei şi a măsurilor necesare pentru a nu produce o desechilibrare a acestui ciclu se numeşte gospodărirea apelor.


Комментариев нет:

Отправить комментарий