Laborator la TIC(Tehnologii Informationale si Comunicationale in invatamint)

среда, 5 мая 2010 г.

Animale



Caprele şi majoritatea altor animale îşi produc singure vitamina C
Majoritatea speciilor de animale şi plante îşi sintetizează singure vitamina C. Prin urmare, nu este o vitamină pentru ele. Sinteza este obţinută printr-o secvenţă de paşi, bazaţi pe enzime, care convertesc glucoza în acid ascorbic. Acest lucru are loc fie în rinichi, la reptile şi pasări, sau în ficat, la mamifere şi păsări ciripitoare (Passeriformes). Ultima enzimă din proces, l-gulonolactonă oxidază, nu poate fi fabricată de organismele umane deoarece gena care aparţine enzimei nu funcţionează. Pierderea unei enzime care este importantă pentru producerea acidului ascorbic a avut loc frecvent pe scara evoluţiei şi a afectat majoritatea peştilor, multe păsări, unii lilieci, porcuşorii de Guineea şi majoritatea primatelor, incluzând oamenii. Mutaţiile nu sunt încă letale, deoarce acidul ascorbic se regăseşte din abundenţă în sursele alimentare (se poate spune că multe dintre aceste specii se hrănesc, sau se hrăneau, în principal cu fructe).
De exemplu, o capră adultă produce mai mult de 13000 mg de vitamina C pe zi într-o stare normală şi până la 100000 mg pe zi într-o stare de stres, traumă sau boală.
S-a demonstrat că traumele sau rănile consumă o cantitate mare de vitamina C la animale, incluzând oamenii.
Abia în anii 1920 s-a realizat că şi unele bucăţi de carne sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C. Muşchiul şi grăsimea, care reprezintă baza alimentaţiei occidentale moderne, sunt surse proaste. Ca şi în cazul fructelor şi legumelor, gătitul micşorează cantitatea de vitamina C conţinută.
Următorul tabel arată abundenţa relativă a vitaminei C în diferite alimente de origine animală, cantitatea fiind exprimată în mg la 100 grame de aliment:
Aliment
Cantitate
Ficat de viţel (crud)
36
Ficat de vită (crud)
31
Scoici (crude)
30
Cod roe (prăjit)
26
Ficat de porc (crud)
23
Creier de miel (fiert)
17
Ficat de pasăre (prăjit)
13
Ficat de miel (prăjit)
12
Inimă de miel (friptă)
11
Aliment
Cantitate
Limbă de miel (înăbuşită)
6
Lapte uman (proaspăt)
4
Lapte de capră (proaspăt)
2
Lapte de vacă (proaspăt)
2
Friptură de vită (friptă)
0
Ou de găină (crud)
0
Bacon de porc (prăjit)
0
Cotlet de viţel/vită (prăjit)
0
Pulpă de pui (friptă)
0





Комментариев нет:

Отправить комментарий