Laborator la TIC(Tehnologii Informationale si Comunicationale in invatamint)

среда, 5 мая 2010 г.

Alchenele si Alcanii

B Alchenele si Alcanii
Familia alchenelor, sau izomerii ciclanilor si alcanilor, cum mai este numita, este reprezentata de formula generala CnH2n.Aceasta familie de hidrocarburi este caracterizata de una sau mai multe legaturi duble intre atomii de carbon.Propanul si ciclopropanul, de exemplu, sunt izomeri, cum sunt 1,3-dimetilciclohexanul si 3,4-dimetil-2-hexanul.Legaturile duble se intampla in compusii ciclici.



Chimistii folosesc de obicei o notatie prescurtata cand scriu formulele structurale ai compusilor ciclici organici.Fiecare atom are, de la sine inteles 2,1 sau 0 atomi de hidrogen in legatura.

Alcanii sau acetilenele sunt a treia mare familie a hidrocarburilor si au formula generala CnH2n-2 si contin mai putini atomi de hidrogen decat alchenele
C Grupuri Functionale
Alti atomi, cum ar fi la clor, oxigen sau azot pot fi inlocuiti cu hidrogenul in alcani.

D Izomeri Optici si Geometrici
Natura tetraedica a formelor legaturilor carbonului dicteaza niste proprietatiai compusilor organici. Cand 4 grupuri diferite de atomi sunt atasate la un atom central de carbon , 2 molecule diferite pot fi construite in spatiu. De exemplu, compusul acid lactic exista in doua forme , un fenomen numit izomerism optic.Izomerii optici sunt legati in acelasi fal cum on obiect si imaginea sa din oglinda sunt legate. O Oglinda plasata intre cele doua structuri ar reflecta ca gruparile: CH3 din primul reflectand pozitia CH3-ului din cealalta, OH reflectand OH, si tot asa.

Комментариев нет:

Отправить комментарий