Laborator la TIC(Tehnologii Informationale si Comunicationale in invatamint)

среда, 5 мая 2010 г.

LEGATURI SI FORMULE ORGANICE

Formula moleculara a unui compus indica numarul fiecarui fel de atomi in molecula acelei substante. Fructoza, sau sucul de struguri(C6H12O6), consta in molecule continand 6 atomi de carbon, 12 atomi de hidrogen si 6 atomi de oxigen. Pentru ca sunt cel putin 15 alti compusi care au aceeasi formula chimica, pentru a distinge o molecula de alt, este folosita o formula structurala pentru a arata aranjamentul spatial al atomilor.

Chiar si anliza care ne da procentajul de carbon, oxigen si hidrogen nu pot distinge C6H12O6 de riboza, C5H10O5, un alt zahar in care proportiile elementelor sunt aceleasi, adica 1:2:1.
Fortele care tin atomii uniti intr-o molecula sunt legaturile chimice, cae sunt de trei tipuri: ionice, covalente si metalice. Legaturile ionice sunt determinate de atractia sarcinilor de sens opus. Legaturile covalente sunt formate de perechi de electroni comuni. Experimentul lui Wцhler(fig.1), de exemplu a rezultat in schimbarea din legaturi ionice in cianura de amoniu in legaturi covalente din uree. In cianura de amoniu, atractia dintre un grup de 5 atomi NH4+ purtand sarcina pozitiva si un grup de alti 3 atomi in CNO-, purtand sarcina negativa constituie o legatura ionica. in gruparea dinnge from ionic bonds in ammonium cyanate to covalent bonds in urea. In gruparea NH4+ ,cle 4 linii -N spre H reprezinta legaturi covalente dar si ionice. La fel , in gruparea CNO-, in molecula de uree reprezinta legaturi covalente. Inmcalzirea cianurii de amoniu are ca rezultat rearanjarea legaturilor. Proprietatea carbonului de a forma legaturi covalente nu este unica. Legaturile dintre azot si hidrogen sunt si ele covalente.Totusi abilitatea acestuia de a forma legaturi covalente cu alti atomi de carbon in lanturi sau inele, il distinge de alte elemente. Alte elemente nu formeaza lanturi mai mari de 8 atomi identici. Aceasta proprietate a carbonului, si faptul ca, carbonul aproape totdeauna formeaza 4 legaturi cu alti atomi conteaza pentru un numar foarte mare de compusi cunoscuti. Cel putin 80% din cele 5 milioane de compusi chimici, cunoscuti inca de la inceputul anilor '80 contin carbon.

Комментариев нет:

Отправить комментарий